Er zijn twee verschillende soorten recruiters of headhunters. De ene groep werkt volgens retained search, de andere groep werkt op basis van ‘no cure no pay’ (contingency). Wat houden die methodes in, wat zijn de verschillen en wat betekent dat voor u als opdrachtgever of kandidaat?

Retained search
De retained aanpak houdt in dat de recruiter vooraf een vergoeding aan de opdrachtgever vraagt om een zoekopdracht uit te voeren. Deze groep recruiters werkt op basis exclusiviteit, wat inhoudt dat de baan alleen wordt ingevuld via dit recruitmentbedrijf. Binnen de retained aanpak werken recruiters zeer nauw samen met hun opdrachtgevers. Om de beste persoon voor de baan te vinden, neemt de retained recruiter de tijd en hanteert een vooraf overeengekomen werkwijze. Dit proces resulteert meestal in een shortlist, waarmee enkele geschikte kandidaten worden gepresenteerd alvorens de interviews beginnen. Bij de selectie is uiteraard rekening gehouden met belangrijke aspecten zoals opleiding, vaardigheden, locatie, salarisindicatie etc. Het enige dat de opdrachtgever  nog hoeft te doen, is kiezen wie hij het liefst aanneemt.

No cure no pay (contingency)
Kandidaten zoeken op basis van ‘contingentie’ wordt vaak de ‘no cure no pay’ aanpak genoemd. De dienstverlening is gratis tot het moment dat een kandidaat, die door een recruitmentbedrijf is voorgesteld, wordt aangenomen door de opdrachtgever. Recruiters die op deze basis werken, moeten vaak concurreren met de interne HR-afdeling van de opdrachtgever, reclame-uitingen, directe aanvragers en andere recruitmentbedrijven.

De truc binnen de ‘no cure no pay’ methode is simpelweg om de beste kandidaat of kandidaten te vertegenwoordigen en deze sneller dan de concurrentie voor te stellen. Is een vacature lastig in te vullen, dan is de kans groot dat er slechts weinig gekwalificeerde kandidaten zijn voor die positie. Het vinden, benaderen en voorstellen van die kandidaten voordat anderen dat doen, daarom draait het binnen de ‘no cure no pay’ aanpak.

De verschillen tussen beide methodes
Het retained recruitmentbedrijf neemt de tijd om zaken goed in beeld te brengen volgens een vooraf bepaalde methode. Dit gebeurt uiteraard in de wetenschap dat het bedrijf de positie gaat invullen dankzij de exclusiviteitsvoorwaarde. De ‘no cure no pay’ recruiter werkt een stuk sneller en levert waarschijnlijk meer kandidaten om de kans op plaatsing te verhogen.

Een ander verschil is dat de retained recruiter zich commiteert aan bepaald serviceniveau. Soms kent een zoektocht de nodige uitdagingen en duurt een project wat langer. Desondanks wordt onder alle omstandigheden grote zorgvuldigheid in acht genomen. De ‘no cure no pay’ recruiter schakelt onder dergelijke omstandigheden gewoon over naar een andere vacature of opdrachtgever waar hij eenvoudiger succes kan behalen.

Wat betekent dit voor u als kandidaat?
Hebt u te maken met een retained recruiter, dan is de kans groter dat u een volledige briefing krijgt over de functie/rol, het interview, een potentieel aanbod etc. Als u benaderd wordt voor een vacature, vraag de recruiter dan hoe deze de opdracht kreeg en of er sprake is van concurrentie.

Wij zijn u, als opdrachtgever of kandidaat graag van dienst en komen graag in contact. Neem daarvoor contact op via: info@hightouch.nu