De recente publiciteit die het vertrek van Mevr. Zoutendijk als president-commissaris bij ABN AMRO trok, bevestigt maar weer eens hoe actueel ‘good governance’ is. We kijken allemaal graag mee in de keuken van toezicht. En er zijn vele thema’s en dilemma’s (uiteindelijk draait het in besluitvorming bijna altijd daarop uit) die besproken (moeten) worden. En telkens lijkt het huidige besturingsmodel ter discussie te staan. Soms terecht, maar niet altijd. Een dialoog over wat goed bestuur inhoudt is altijd goed; het bewustzijn omtrent wat goed bestuur inhoudt kan nog wel wat opgeschroefd. En daarmee het proces van continue verbeteren in de boardroom.

Daarbij wil ik op deze plaats graag een lans breken voor minder regels, de reflex van de laatste jaren bij (veronderstelde) misstanden in toezicht en pleiten voor meer ‘soft controls’. Meer de echte dialoog tussen mensen over wat we nu eigenlijk bedoelen. Niet de letter van de wet, maar meer de geest daarvan. En daarover met elkaar van gedachten wisselen. Want wat er gebeurd er eigenlijk in de bestuurskamers van ondernemingen? Welke besluiten worden daar genomen? Maar vooral, hoe komen die tot stand? Welke dilemma’s liggen op tafel? En is er sprake van een ‘gezonde’ groepsdynamiek om tot het beste besluit te komen? Want zoals gezegd, draait de keuze veelal uit op de keuze van uit twee kwaden. En hoe ga je dan met elkaar om? Welke competenties en persoonlijke vaardigheden zijn dan gewenst zo niet noodzakelijk?

Wilt u graag meer weten over onze dienstverlening inzake boardroomconsulting en search van commissarissen, nodig ik u graag uit contact op te nemen via wilko.grievink@hightouch.nu Wij beschikken over een grote pool van actieve directeuren in agro en food welke een gecertificeerde opleiding als toezichthouder hebben gevolgd“